Landelijke tuin

Bij een nieuw gebouwd huis in het buitengebied van Wijhe, heeft Studio Groenburg de tuin ontworpen.  Er is een totaal ontwerp gemaakt voor de indeling van het erf, een beplantingsplan, detaillering van de aanleg, en er zijn in samenspraak verhardingsmaterialen gekozen. De eigenaren worden t/m de aanleg geadviseerd en begeleid.

Het ontwerp omvat een sier- en ontspan gedeelte rondom het huis, met borders met sierplanten en twee terrassen. 

Het hoogteverschil tussen de woning en het terrein is opgevangen door middel van een brede trap langs het terras. Deze trap nodigt tevens uit om op te gaan zitten.

Verder van de woning ligt een groot grasveld, welke voor een rustig beeld zorgt. De bestaande bomen blijven zo veel mogelijk behouden en zorgen voor dieptewerking in de tuin. In het grasveld is tevens ruimte voor een kleine hoogstamboomgaard. Een moestuin is op een warme plek tegen de zuidzijde van de schuur aan gepositioneerd.

Van een gedeelte van het terrein is de grond verschraald. Hier komt een bloemenweide tot ontwikkeling, welke een natuurlijke overgang zal vormen naar het landschap.

Achterop het erf bevinden zich schuren en de agrarische bedrijfsactiviteiten. Dit moet vooral functioneel zijn en goed te bereiken via de oprit. Hagen, bomen en heesters ontnemen vanaf de weg gedeeltelijk het zicht op het achtererf.

Type plan: Tuinontwerp en beplantinsplan
Gemeente: Wijhe
Ontwerp: 2010
Realisatie: 2010